نگاهی به جنگ های آمریکا علیه کشورها در سال های متمادی
“بزرگ ترین قربانیان جنگ مردم بی گناه هستند.” در هر جنگی مردم بی گناه به ویژه زنان و کودکان بسیاری “به اشتباه” کشته شده و یا تبدیل به پناهنده می شوند. آمریکا در چند دهه گذشته با برپایی و یا شرکت در جنگ، کشورهایی را ویران کرده و سبب کشتار تعداد زیادی از مردم بی گناه شده است.
در جنگ کره که در دهه 50 قرن گذشته رخ داد، بیش از 3 میلیون نفر از مردم بی گناه کشته و حدود 3 میلیون نفر دیگر پناهنده شدند.
در جنگ ویتنام که از دهه 50 تا 70 قرن گذشته رخ داد و طولانی ترین جنگ پس از جنگ دوم جهانی به شمار می رود، علاوه بر این که 1.1 میلیون نظامی کره شمالی و 300 هزار نظامی کره جنوبی کشته شدند، 2 میلیون نفر از مردم بی گناه نیز جان باخته و بیش از 3 میلیون نفر ویتنامی تبدیل به پناهنده شدند.
در سال 1991، ارتش ائتلافی به رهبری آمریکا با حمله هوایی به عراق 2500 تا 3500 مردم بی گناه را کشت و 9000 خانه را بمباران کرد، به دلیل تخریب تاسیسات زیربنایی، کمبود مواد غذایی و تاثیرات ناشی از تحریم علیه عراق پس از این جنگ، 111 هزار نفر دیگر در عراق جان باختند. صندوق کودکان سازمان ملل تخمین زد، تحریم علیه عراق پس از جنگ سبب کشته شدن حدود 500 هزار کودک در عراق شده است.
از ماه مارس سال 1999، ارتش ناتو به رهبری آمریکا به بهانه “جلوگیری از فجایع انسانی” و بدون اجازه شورای امنیت سازمان ملل، به مدت 78 روز متوالی یوگسلاوی را بمباران کرد و بیش از 2000 کشته و 6000 زخمی از مردم بی گناه برجای گذاشت و سبب آوارگی حدود یک میلیون نفر شد.
از قرن جدید بیست و یکم، آمریکا در جنگ های مختلف، جان بیش از 900 هزار نفر از جمله 387 هزار غیر نظامی را گرفته و در کشورهایی چون افغانستان، عراق، لیبی، سوریه ده ها میلیون نفر پناهنده شدند. بر اساس داده های منتشر شده دانشگاه براون، از جنگ علیه افغانستان در 20 سال گذشته، دست کم 46 هزار نفر از مردم بی گناه افغانستان جان باخته و حدود 11 میلیون نفر تبدیل به پناهنده شدند.
افزون بر این، آمریکا در جنگ ویتنام 20 میلیون گالن (تقریبا 75.71 میلیون لیتر) مواد سمی دفولینت (عامل نارنجی) ریخت. در جنگ خلیج فارس و بمباران علیه یوگسلاوی به طور گسترده از بمب های اورانیوم تهی شده استفاده کرده و سبب ابتلای ساکنان محلی به سرطان و بیماری های دیگر شد.
این در حالیست که تاثیرات جدی بسیاری ناشی از مداخلات نظامی آمریکا در زمان طولانی باقی می ماند. طوری که بروز جنگ ها باعث تکثیر سلاح ها در مناطق مختلف جهان به ویژه منطقه خاورمیانه شده و بسیاری سلاح ها به دست نیروهای افراطی رسیده است. همچنین، این مداخلات نظامی آمریکا نیز مسایل و تضادهای مذهبی و قومی در کشورهای منطقه را تشدید کرده است.
کارشناسان بر این باورند، فجایع پس از جنگ ها ثابت کرده است که مداخله گستاخانه نظامی آمریکا و تحمیل ارزش و نظام این کشور بر سایر حکومت های دنیا با شکست رو به رو خواهد شد، اما این کشور برای حفظ جایگاه خود و سلطه جویی، به عملیات نظامی در خارج از کشور پایان نخواهد داد.